Weź puszkę tuńczyka i jeden zdrowy dodatek. Pyszne smarowidło gotowe w kilka minut

Dodano:
Pasta z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Chzu
Ta pasta kanapkowa to połączenie zdrowe, pyszne i proste do zrobienia. To pasta z tuńczykiem idealna na kanapki i do imprezowych przekąsek.

Tuńczyk w puszce to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Z popularnej ryby można wyczarować wiele dań. Nasza propozycja na dziś to ekspresowa pasta z tuńczyka. To pasta kanapkowa, którą zrobisz z dwóch składników.

Jak zrobić pastę kanapkową z tuńczykiem?

Dwa składniki to tuńczyk w puszce (w sosie własnym) i twaróg, najlepiej półtłusty. Tyle wystarczy, aby zrobić to pyszne smarowidło. Składniki można wymieszać widelcem, a jeśli gustujesz w smarowidłach o idealnie gładkiej konsystencji, możesz użyć blendera. Potem już tylko wystarczy doprawić całość solą i pieprzem.

Wskazówka: pasta wychodzi dość gęsta, jeśli chcesz, aby była bardziej kremowa i puszysta, dodaj odrobinę wody z zalewy tuńczyka, ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany. Pastę można doprawić również odrobiną soku z cytryny.

Do pasty z podstawowego przepisu można dodać również inne składniki, które podkręcą smak smarowidła. Może to być natka pietruszki, koperek, posiekana drobno ostra papryka, papryka wędzona, cebula, czosnek lub por.

Przepis: Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Pyszne i proste smarowidło.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
166 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g twarogu półtłustego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski razem z twarogiem.
  2. Robienie pastyRozgnieć wszystko widelcem, wymieszaj, dopraw do smaku.

Jak podawać pastę z tuńczykiem?

Pasta kanapkowa z tuńczykiem to przede wszystkim doskonały dodatek do pieczywa. Weź chrupiące kromki świeżego chleba, posmaruj pastą, skrop odrobiną oliwy, udekoruj kiełkami lub mikrolistkami i zajadaj na zdrowie. Do pasty pasują też kiszonki: połóż na kanapce plasterek kiszonego ogórka lub kiszonej rzodkiewki.

Ta ekspresowa pasta z tuńczykiem rewelacyjnie nadaje się jako smarowidło do imprezowych przekąsek. Zrób z niej gwiazdę minikanapeczek z krakersów lub roladek z gotowych tortilli (posmaruj placki pastą, ułóż na niej liście rukoli lub szpinaku, zawiń jak naleśnik i pokrój na małe roladki). Pasta może być też farszem do pomidorków koktajlowych lub jajek (w tej wersji do pasty można dodać również ugotowane żółtka).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...